Itt a szüret - mustgáz, mustárgáz, szén-monoxid és szén-dioxid. Mivel találkozunk a borospincében?

Jó ha tudjuk: a mustgáz kimutatására nem alkalmas a szén-monoxid mérő készülék

mustgaz2.jpg

A szüreti szezon kapcsán sok gazda már a mustot érleli pincéjében. Nem árt azonban minden évben figyelmeztetni a borászokat, hogy tudatosan járjanak el az erjedési folyamat ellenőrzése kapcsán, a mustgáz, vagyis a szén-dioxid (CO2) színtelen, szagtalan, a levegőnél nehezebb gáz. Ez a gáz azonban nem keverendő össze a szén-monoxiddal (CO), vagy akár a mustárgázzal (ami egy mérgező harci vegyület).

A szén-dioxid körülbelül másfélszer olyan nehéz, mint a levegő, tehát a mélyebb területeken, például pincékben összegyűlik. A közhiedelemmel ellentétben ez a gáz nem mérgező, de mivel kiszorítja a levegőt, oxigénhiányos állapotba kerül, aki mustgázzal teli zárt helyen tartózkodik.

A napokban megjelent sajtóhír kapcsán – mely a hatóság honlapján közzétett szén-monoxid mérők pozitív listájára hivatkozik - a fogyasztóvédelmi hatóság felhívja a figyelmet, hogy a szén-monoxid érzékelő készülékek nem alkalmasak a szén-dioxid jelenlétének kimutatására, mivel a szén-monoxid érzékelő műszaki paramétereiből adódóan nem alkalmas a szén-dioxid érzékelésére, tekintve, hogy nem azonos gázokról van szó.

Megfelelő szellőzés kialakításával, valamint a hordók nagy térben történő elhelyezésével elkerülhető, hogy felhalmozódjon az erjedés közben keletkező szén-dioxid. Könnyen ellenőrizhető, hogy a helyiségben van-e mustgáz. Például szén-dioxid koncentrációt mérő gázérzékelővel, vagy egy meggyújtott gyertyával.

mustgaz.jpg

A meggyújtott gyertyát térdmagasságban tartva (vagy pálcára szerelve) kell lemenni a pincébe és leérve térdmagasságban elhelyezni. Ha a gyertya lángja menet közben vagy a pincében elhelyezve kialszik, akkor nagy valószínűséggel mustgáz van a helyiségben. Ilyenkor haladéktalanul a vissza kell fordulni, illetve el kell hagyni a helyiséget.

Gyakori probléma, hogy megfelelő védelem nélkül próbálnak a segítségére sietni az összeesett, elájult embereknek. Bemennek a pincébe, fölé hajolnak, próbálják élesztgetni, és közben ők is belélegzik a veszélyes gázt. Így a segítők is könnyen bajba kerülhetnek, ezért senki ne próbáljon egyedül ájult ember segítségére sietni, mert nagyon könnyen ő is rosszul lehet. Minél hamarabb riassza viszont a katasztrófavédelmet a 105-ös segélyhívó számon, mivel a mustgázmérgezést szenvedő embereket csak a tűzoltók tudják biztonsággal, légzőkészülék segítségével kimenteni.

Forrásanyag: http://heves.katasztrofavedelem.hu/mustgaz-veszely