Itt a fesztivál szezon. Mire érdemes figyelnünk?

fesztival_sz.jpg

Megindult a fesztivál szezon. Szinte nincs olyan nap, amikor ne lenne lehetőség kikapcsolódni egy-egy fesztiválon, vidéki rendezvényen, helyi ünnepségen, vásáron. Ilyenkor jellemzően többet fogyasztunk, vásárolunk. A szórakozás pillanataiban sem árt azonban megfeledkeznünk egy-két fontos dologról, ahhoz, hogy az örömbe ne vegyüljön üröm, azaz ne érjen kellemetlenség minket.

Összegyűjtöttük egy csokorba, mire jó figyelni.

Előtte:

  • Tervezzük meg előre a nyári programunkat, hogy lehetőleg elővételben vásárolhassunk jegyet. Ez esetben legtöbbször olcsóbbak az árak. Családi belépőt, heti jegyet is sokszor biztosítanak, mely kedvezőbb áron elérhető.
  • Internetes jegyvásárlás során először olvassuk el az általános szerződési feltételeket (információkat az egyéb felmerülő költségekről – pl. e-ticket nyomtatása, postai utánvétel díja; visszaválthatósági információk, ha meggondolnánk magunkat; illetve a program elmaradása esetén milyen mód van a jegy árának beváltására.)
  • Kalkuláljuk bele, hogy postai kiszállítás esetén még időben kézhez kapjuk a jegyet, vagyis érdeklődjünk a várható kiszállítási időtartamról.
  • Számoljuk ki előre, hogy egy nap mennyit fogunk költeni, mennyit szeretnénk rászánni naponta. Ennek megfelelő mennyiségű pénzt vigyünk magunkkal, vagy töltsük fel a fesztiválkártyára.
  • Minden rendezvénynek van házirendje. Amennyiben hosszabb időszakra szóló eseményre megyünk, érdemes átolvasni ezt a dokumentumot, hogy el tudjuk-e fogadni a vállalkozás által támasztott követelményeket.


Közben:

  • Ha sátorozni megyünk, tudatosan, előre gondolva válogassuk össze a felszerelést. Érdemes a minőséget is szem előtt tartani, hogy azt több évig is használhassuk. Ha valaminek túl kedvező az ára, arról lehet, hogy nem kapunk nyugtát,illetve minőségében csalódhatunk.
  • Az energiaitalok fogyasztása közben mértékkel járjunk el. A benne lévő koffein leggyakoribb mellékhatásai: vérnyomásnövekedés, szapora szívverés, hasmenés, dehidratáció, szédülés, hányinger, ingerlékenység. Hasznos tudnivalók olvashatók itt:  http://tudatos.info.hu/uploads/document_storage/DocumentText_20/NFH_kiadvany_A5_kave.pdf
  • Mérjük fel a fesztivál kínálatát a vendéglátás területén, ismerjük meg az árakat, az adagokat, mérjük fel az ételek minőségét. Érdemes azt a vállalkozást választani, ahol friss, jól elkészített ételeket szolgálnak fel viszonylag korrekt áron, bár tisztában kell lennünk azzal, hogy a fesztiválok területén alapvetően drágább a vendéglátás. Ha egyszer valahol nem kaptunk nyugtát, legközelebb ne azt a helyet válasszuk.
  • A kirakodóvásárokon, helyi kitelepüléseken, idegenforgalmi helyeken, a fesztiválon árusított egyéb termékekkel (ékszer, ajándéktárgy) kapcsolatban gondoljuk át, hogy valóban szükségünk van-e a rá, minőségi kifogásunk esetén hogyan fogjuk tudni utolérni az eladót. A blokkot, számlát mindig kérjük el.
  • Használjuk a csomagmegőrzőt értékeink védelmére, a sátrakból könnyen eltűnhetnek az értékesebb holmik. Ugyanakkor nem árt tudakozódni a csomagmegőrzés feltételeiről, vagy arról, hogy a vállalkozás milyen mértékben vállal felelősséget az őrzött tárgyakért.
  • Ha a belépőként kapott azonosító karszalag eleve gyenge, vagy sérült, kérjük azonnali cseréjét, mivel ha leszakad, elveszik, nem fogjuk tudni bebizonyítani, hogy a szalag nem a mi hibánkból sérült meg.
  • Arra gondolva, hogy ha a fesztivál kártyán az esemény befejeztével marad pénz, előzetesen érdeklődjünk annak visszaszerzési módjáról. Általában a kártyán megmaradt egyenleget legkésőbb a fesztivál utolsó napján, zárásig lehet visszaváltani készpénzre. Egy fesztivál kártya érvényes lehet több rendezvényre is, de a rajta szereplő összeg általában nem vihető át a rendezvények között.
  • Érdemes a fesztiválkártyát a meghatározott módon regisztráltatni, mivel elvesztése esetén akkor tudjuk letiltani.
  • Az ilyen eseményeken előfordul, hogy vállalkozások, kérdőíves felmérők töltetnek ki velünk teszteket. Figyeljünk ilyenkor is személyes adatainkra, ha nem akarunk a későbbiekben kéretlen leveleket, ajánlatokat kapni.
  • Amennyiben minőségi kifogásunk van, azt természetesen a pult, kassza elhagyása után is bejelenthetjük, az ezzel ellentétes feliratok tisztességtelen feltételek, nem kell figyelembe venni azokat.
  • A reklamáció alapvető feltétele a blokk, nyugta. Minden esetben kérjük el, s még az étellel kapcsolatos nyugtákat is őrizzük legalább  egy-két napig, egyéb használati cikkek esetén akár két évig is.
  • Kifogásunkkal a vállalkozáshoz fordulhatunk, melyről jegyzőkönyvet kell felvennie. Ha erre nem hajlandó, problémánkat írjunk a vásárlók könyvébe, melynek jól látható, mindenki által elérhető helyen kell lennie. A beírás egyik példánya minket illet, a másik a helyszínen marad.
  • Ha élelmiszerrel kapcsolatos panaszunkat nem megfelelően intézi a vállalkozás, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz fordulhatunk.
  • Ha nem kaptunk számlát, blokkot, azt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé jelezhetjük.
  • Ha a panaszt nem megfelelően kezelték, jegyzőkönyvet nem vettek fel, fogyasztói megkárosítás történt, a vásárlók könyvébe nem engedtek beírni, a tisztességes tájékoztatáshoz fűződő jogaink sérültek, akkor a fogyasztóvédelmi hatáskörben elsőfokon eljáró Kormányhivatalhoz fordulhatunk.

Utána:

  • A fesztivál befejeztével is tartsuk szem előtt a természet védelmét, szemetünket ne hagyjuk szerteszét, ha az eldobható sátrat már nem is akarjuk hazavinni, akkor is gondoskodjunk arról, hogy szemétbe kerüljön.
  • Van olyan fesztivál, ahol kaphatunk szemetes zsákot, de az sem baj, ha már előre készülünk, és viszünk magunkkal. A szemetes zsák akkor is jó, ha esik az eső, a sátorban ebbe pakolva megmenthetőek holmijaink a nedvességtől.
  • Ha vásárolt terméket viszünk haza, a blokkot két évig érdemes megőriznünk, mivel ezen időszakon belül élhetünk minőségi kifogással.

 

Az idei évben is elérhető lesz a nagyobb rendezvények helyszínén a hatóság szezonális tájékoztató füzete, a Fogyasztói Kalauz fesztiválozóknak, mely letölthető honlapunkról is. A  fesztiválon is kézben a segítség, az NFH „Fogyasztóvédelem” című alkalmazása ingyenesen elérhető az applikációs webboltokban, amely a hasznos tudnivalók mellett lehetőséget teremt a tájékozódásra is. Mindemellett a hatóság munkatársai nem csak ellenőrzés céljából lesznek jelen a nagy tömegeket vonzó rendezvényeken, hanem az ország több pontján saját standdal, sátorral vesznek részt a vendégek közvetlen tájékoztatása céljából.

Találkozzunk például az idei SZIGET fesztiválon!

 

fotó: Glázer Attila