Rendőrségi felhívás: Új telefonos trükkel próbálkoznak a csalók

csalok2.jpg

Az ORFK Kommunikációs Szolgálata hívja fel az állampolgárok figyelmét, hogy új csalási módszer kapott szárnyra, nyereményekre hivatkozva próbálják megtéveszteni a hívott félt. Kérjük, ne dőljenek be a csalóknak!

Az elmúlt időszakban országosan előfordult a trükkös csalások újszerű elkövetési módja. Ennek lényege, hogy ismeretlen személyek többnyire számkijelzés nélkül, esetenként számkijelzéssel telefonon felhívják a sértetteket. Közlik, hogy az egyik telefontársaság, vagy gazdasági cég által meghirdetett nyereményjátékban pénzösszeget, vagy nagyértékű tárgyat nyertek.

A csalásra irányuló telefonálás elkövetője nyájas hangon arra kéri a sértettet, hogy telefonos egyenlegfeltöltést hajtson végre. A becsapott félt egy a lakhelyéhez közeli ATM automatához irányítja és ott az általa diktált tranzakció végrehajtására kéri. Ezt szabja feltételül annak érdekében, hogy az elnyert pénzösszeg átutalható legyen a sértett bankszámlájára.

A jóhiszemű és gyanútlan sértett, reménykedve az ígért több százezeres, de akár milliós nagyságú pénzösszeg, vagy nagyértékű tárgy elnyerésében, a felszólításnak eleget tesz és 15 ezertől akár 180 ezer forint nagyságig a csaló által diktált számsorra feltöltést hajt végre a kijelölt ATM automatánál.  Azonban ezt nem követi az ígért nyeremény átadása, átutalása.

csalok1.jpg

A csalók a hívott fél korosztályához igazodnak és készpénzt, vagy nagy értékű márkás termékek nyereményének ígéretével próbálják azokat megtéveszteni.

A rendőrség kéri, hogy a hasonló esetek elkerülésének érdekében fokozott fenntartással kezeljék a jelzett tartalmú telefonhívásokat. A csalást elkövetni szándékozó személyek utasításait ne hajtsák végre. Kérjenek egy visszahívható központi számot. PIN kódjukat illetékteleneknek ne adják meg.

Amennyiben hasonló jellegű bűncselekmény áldozatává váltak jelentkezzenek az ingyenesen hívható 06-80-555-111-es "Telefontanú" zöld számán, a 107, vagy a 112 központi telefonszámok valamelyikén. 

forrás: http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes/aktualis/uj-telefonos-trukkel-probalkoznak-a-csalok