Vigyázat, csalók!

Kamu nyereményjáték 30.000,-Ft-os ajándékutalványért

csalok.png

Csalók támadnak a Facebook közösségi oldalon nagyobb üzletláncok nevében. Az átverésben egy 30 ezer forintos vásárlási utalványt és más ajándékokat ajánlanak fel pl. a Lidl, Penny, Tesco, Metro, Spar és más áruházláncok nevében, cserébe egy rövid online kérdőívet kell kitölteni, regisztrálni, különféle adatokat megadni, majd egy emelt díjas sms-t küldeni. Azt is kérik, hogy osszák meg a játékot és küldjék el 10 ismerősnek. A regisztrációval azonban emelt díjas sms küldési szolgáltatásra is előfizetnek.

A Lidl és a Penny Market is saját Facebook oldalán hívja fel a figyelmet a csalásra, mivel a játékokat nem a megjelölt cégek hirdetik.

A nyeremény esetleges hamis ígérete mellett vigyázni azért is szükséges, mivel a kérdőív kitöltése után a személyes adatok megadásával emelt díjas SMS-t (1.300 Ft) kérnek az IGEN szó elküldésével, amit a rendszer utána hetente háromszor megismétel (960 Ft/db áron). Ez csak úgy akadályozható meg, ha első alkalommal sem küldik el az IGEN szót, vagy ha már megtették, akkor ugyanarra a számra elküldik a STOP szót. Utána pedig a telefonszolgáltatójukat szükséges felhívni és letiltani az emelt díjas SMS, hívás küldését, fogadását.

Amennyiben szeretnének meggyőződni, hogy egy ilyen felhívás valós-e, érdemes az áruház saját közösségi oldalát vagy weboldalát felkeresni, mielőtt személyes adatokat adnak meg.