Borkóstoló körút, pincelátogatás, szüreti élménycsomag – mire figyeljen feltétlenül?

bortura1.jpg

Az ősz beköszöntével kezdődnek a szüreti mulatságok és kóstoltató programok. A fogyasztóvédelmi hatóság munkatársai ezeken a rendezvényeken is igyekeznek mindazokat a szabályszegéseket feltárni, ami oka lehet a fogyasztók megkárosításának, megtévesztésének.

Egy-egy borkóstolón, szüreti fesztiválon történő vásárlás alkalmával előfordulhat, hogy az előírtnál kevesebb bort töltenek a pohárba, esetleg nem azt a mennyiséget mérik ki az italból, amit felszámítanak. Figyeljen oda a kért mennyiségre, valamint a megfelelő árazásra, hiszen nagyobb sorban állás esetén sürgetés hatására könnyedén válhatunk könnyelműbbé, hiszékenyebbé. A tudatos vásárló minden vásárlása után ellenőrzi a kézhez kapott blokkot, mivel a helyszínen még van esély rendezni a félreérést.

Ne feledje, hogy mértékkel érdemes a borkóstolást is végezni, alkoholos befolyásoltság alatt álló embert könnyebb megtéveszteni is. Például ha szeretne hazavinni a kedvenc borából, előre egyeztessenek a termelővel, hogy milyen évjáratú, milyen fajta, mekkora mennyiségű italt szeretne, mi az egységára és a műanyag palack árát külön kell-e fizetni.

bortura3.jpg

Figyeljen arra is, hogy amennyiben a rendezvény alkalmával tömegre értékesített frissensült terméket vásárol (például sült kolbász, lacipecsenye, rántott hal), a csomagolópapírt ne a termék egységárával azonos áron számítsák fel, tehát ne együtt mérjék le a műanyag, illetve papírtányért a kért étellel. Erre való megoldás ugyanis a mérlegek betárázása, vagyis a csomagolóanyag tömegének gépbe való beadása, így a mérés kezdő értéke a papírtálcával együtt nulla.

A vásárlásai során mindig kérjen nyugtát, számlát, mivel egy esetleges minőségi kifogás bejelentéséhez erre szüksége van, ennek hiányában a kereskedő nem köteles foglalkozni a panasszal.

Figyeljen arra is, hogy felszolgálási díjat akkor számíthatnak fel jogszerűen, ha erről előzetesen a fogyasztót tájékoztatták (az étlapon szerepelt). A fogyasztó részére adott számlán, nyugtán a felszolgálási díjat elkülönítetten kell feltüntetni.

bortura2.jpg

Manapság nagy népszerűségre tettek szert a szürettel kapcsolatos élménytúrák, borkörutak. A vállalkozások sokszor csomagban ajánlják a szüreti élményt és kapcsolódó szolgáltatásaikat, a szállást és az étkezést is. Amennyiben az utazás helyszínén az ígéretekkel szemben a fogyasztó nem azt tapasztalja, mint ami az utazásszervező prospektusban vagy az utazási szerződésében, akár a hirdetésben szerepelt, panaszt tehet a szolgáltatónál vagy az utazási irodánál.