Az albérletkeresés viszontagságai

Címlista pénzért? Előfoglalási szerződés? Tudatosan döntsön!

alberletcsalok1.jpg
Felvették az egyetemre? Mielőtt albérleti címlistát vásárol, olvassa el cikkünket! Az albérletkereső fiatalok számára szeretnénk az alábbiakban tanácsot adni, hogy fiatal felnőtt korukat ne rögtön csalódásokkal, anyagi nehézségekkel kezdjék.

Elsősorban fővárosi panaszok kapcsán már évek óta ismert egyes címközvetítéssel foglalkozó gazdálkodó szervezetek azon gyakorlata, hogy albérleti címlistákat kínálnak, elsősorban diákoknak, fiataloknak, nem kis pénzösszegért. Ne tévessze meg az sem, ha nem a címlistáért, hanem a regisztrációért kérik el ugyanezt a pénzt.

Bár az albérletet kereső diáknak is van elképzelése arról, hogy a kiadott címlistáért nem neki, hanem az albérletet kínáló és az ingatlanközvetítő vállalkozás szolgáltatásait igénybe vevő tulajdonosoknak kellene ezért fizetni; abban a reményben, hogy így egy helyen összegyűjtve rengeteg olcsónak tűnő lehetőséget talál, a kért pénzösszeget mégis sokan kifizetik.

Meseszerű albérleti címlista: hol volt, hol nem volt …

Felhívjuk azonban a figyelmet, hogy előfordulhat, hogy a pénzért megvehető címlistán szereplő adatok nem is a tulajdonosoktól származnak, hanem azt az irodák magánszemélyek hirdetéseiből válogatják össze; a legtöbb cím lehet, hogy nem is valós; már kiadták az albérletet, vagy nem is annyiba kerül, mint a hirdetésben. Előfordul gyakran az is, hogy valós címek szerepelnek benne, nem aktuális adatokkal (például a megadott telefonszámon nem is a tulaj jelentkezik).

Érdekes módon az iroda által kiadott címlistával egy időben aláíratott szerződésük szerint a címlistában szereplő adatok valódiságáért felelősséget nem vállalnak, ami azt jelenti, hogy a polgári jogi szabályozással ellentétben szolgáltatásukért szavatossági felelősséget nem viselnek.

Tudatosan keressen albérletet!

A tudatos albérletkeresők internetes fórumokon előzetesen informálódnak az adott ingatlanközvetítő vállalkozásról. Ha a fórumokon sokan panaszkodnak a fentieknek megfelelő eseményekre, akkor semmiképp ne forduljon ahhoz az irodához.

Érdemes tudni, hogy az ingatlanosok szolgáltatásaiért főszabályként az albérletet kiadók fizetnek, nem pedig az albérletet keresők, hiszen a közvetítési szerződés az ingatlan tulajdonosa és az ingatlaniroda között jött létre, az iroda jutalékát a lakástulajdonos fizeti a sikeres kiközvetítés után.

Ha albérletet keres, akkor leinformálható, megbízható forrásokból tudakozódjon, például az egyetemeken, főiskolákon már ilyenkor is megtalálhatók a közelben kiadó albérletek hirdetései; ismerősei körében érdeklődjön, van-e valakinek kiadó lakása; hiteles hirdetési újságokból, weboldalakról – közvetlenül a hirdető tulajdonostól informálódjon. Ezen a linken szereplő oldalakat például egyetemisták tesztelték és jó szívvel ajánlják.

Ha egy albérleti hirdetésben irreálisan alacsony ár szerepel, akkor joggal gyanakodjon arra, hogy a hirdetés nem valós, vagy olyan díjak is vannak, melyeket a hirdetésben elhallgatnak, vagy bizonyos esetekben – főleg lányokat érintve – a tulajdonos nem csak pénzbeli szolgáltatást szeretne a kiadott lakásért.

alberletcsalok2.jpg

Mégis mit tehet?

Amennyiben mégis kifizette az ingatlanirodánál a címlistáért (vagy a regisztrációért) a kért vételárat, abban viszont szinte egyetlen valós hirdetést sem talált, a címlista átvételekor pedig meggyőzték önt, hogy a lista hiteles, úgy a megtévesztő tájékoztatás miatt bejelentéssel élhet az illetékes fogyasztóvédelmi felügyelőség előtt. Ezzel egy időben – szavatossági jogait érvényesítve érdemes az irodánál az összeget visszakövetelnie, hibás teljesítésre hivatkozással (szolgáltatásuk ugyanis nem felelt meg eredendő céljának, hiteles címek kiközvetítésének).

Tekintettel arra, hogy bizonyos adatvédelmi problémákat is felvethet a megadott címek és személyes adatok engedély nélküli kezelése, bizonyítható tények mellett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz is fordulhat.

Amennyiben felmerül a szándékos csalás lehetősége is, úgy rendőrségi feljelentéssel élhet.

Albérleti címlista vásárlása előtt mindenképpen ajánljuk megtekintésre ezt az összeállítást.

Előfoglalási szerződés az albérletre, megtekintés nélkül

A megnövekedett kereslet pedig manapság a csalók érdeklődését is felkeltette. Ön hallott már albérleti előszerződésről?

A magát ingatlanosnak kiadó cég képviselője ingatlan előfoglalási díjat kér annak fejében, hogy a kedvezményes árú, jó helyen fekvő albérletet elsődlegesen csak nekünk mutassa meg majd a lakást, mindezt 240.000,-Ft fejében. Egyebek közt a Szent Gellért, a Széll Kálmán és a Móricz Zsigmond térnél, illetve több budai kerület központi részén egyaránt havi 80 ezer forintos bérleti díjért és kéthavi kaucióért kínálták a többnyire 50 és 60 négyzetméter közötti, 1,5 szobás lakásokat. A feltöltött képeken ízlésesen berendezett, szép lakások láthatók. Több alkalommal is magánszemélyként hirdettek, de volt olyan is, amikor azt a kft.-t tüntették fel, amelynek a nevében eljártak.

alberletcsalok4.jpg

Az ügyfelekkel egy előfoglalási szerződést írtak alá, amelyen egy valós cég adatait tüntették fel, (amelyről kiderült, hogy semmi közük nincs hozzá), valamint szerepelt a nem létező lakástulajdonos neve és elérhetősége is. Belefoglaltak a dokumentumba egy arra vonatkozó pontot is, miszerint ha a bérlő mégsem akarná kivenni a lakást, a 240 ezer forintot három napon belül visszakérheti. (Ne feledjük, hogy az ügyfelek a lakást nem látták, erre a pontra nyilván azért volt szükség, hogy a kétségeket és aggodalmakat eloszlassák a jelentkezőkben.) Az indoklás az volt, hogy a lakásból éppen most költöznek ki a régi bérlők, ezért nem lehet megtekinteni. A szerződésen megjelölt címek valós címek, de az ott lakóknak fogalmuk sem volt arról, hogy valakik albérletként kínálgatják a lakásukat.

A lehetséges bérlőkkel találkozó két ügyintéző is átverés áldozata lett – állításuk szerint. Ők úgy hitték, hogy egy létező cégnek dolgoznak, törvényesen: egy nyilvános helyen létrejött állásinterjút követően vették fel őket, és kaptak munkaszerződést is. Feladatok csupán annyi volt, hogy fogadják a hirdetésekre érkező telefonhívásokat, és minél több olyan embert regisztráljanak, akik az adott lakást meg is szeretné tekinteni. Ezt követően a befizetett összegeket, egy szintén nyilvános helyre megbeszélt találkozó alkalmával átadták ugyanannak a hölgynek, aki az állásinterjún is találkozott velük. Az ügyintézők csak akkor jöttek rá, hogy valami nem stimmel, amikor egyiküknek át kellett volna adnia a lakás kulcsait a leendő bérlőknek, főnökeit pedig semmilyen módon nem érte el.

alberletcsalok3.jpg

Mégis hogyan kerülhetjük el, hogy átverés áldozatai legyünk?

Alapvetően elmondható, hogy albérlet keresés közben is nagyon nagy szerepet kap a fogyasztói tudatosság, az elővigyázatosság. Javasoljuk, hogy az érdeklődők járjanak el körültekintően, olvassanak utána az interneten a cégnek és az eljárásnak mielőtt döntenének.

Ne írjanak alá semmit, és főleg ne adjanak ki pénzt addig és olyan dologra, amiről nem győződtek meg, hogy minden bizonnyal valós szolgáltatásról van szó, amit megbízható szolgáltató nyújt.

Természetesen a pórul járt embereknek van lehetőségük jogorvoslatért folyamodni. A vitás esetekben Bírósághoz lehet fordulni. Amennyiben az „előfoglalási szerződésben” hamis adatok vannak, szinte lehetetlen lesz megtalálni az elkövetőket, azonban akkor is érdemes a rendőrségen feljelentést tenni.

Érdemes tudni, hogy egy kizárólag online felületen "létező" cég nyomára bukkanni nagyon nehéz annak megszűnése után, így a jogorvoslati lehetőségek is korlátozottak lehetnek. Könnyebb helyzetben vannak a hatóságok, amennyiben írásos szerződést kötöttek, és a kifizetett összegről is van egy bizonylat, számla, vagy átvételi elismervény.

Gyanúra adhat okot, ha az ingatlanközvetítő kizárólag saját otthonunkban, különböző nyilvános helyeken ajánl fel találkozót. Javasoljuk, hogy az albérlet megtekintése nélkül ne fizessenek előfoglalási szerződés keretében, akkor sem, ha nagyon kedvezőnek tűnik az ajánlat, mivel nagy valószínűséggel ez esetben nem is valós albérletkiadási szándék áll a háttérben, hanem csalás kísérlete.

Fentiek tükrében mindenképpen óvatosságra intjük az albérletkeresőket és azt tanácsoljuk, megbízható, személyes ügyfélkapcsolati rendszerrel rendelkező cégekhez forduljanak.

Tippek a rendőrségtől:

  • Lehetőség szerint kérjük el a lakás tulajdoni lapját, vagy legalább egy közműszámlát, hogy lássuk, kinek a nevére érkezik!
  • Nézzünk utána az interneten, hogy valós-e az albérlet megadott címe, létezik-e egyáltalán az említett utca és házszám!
  • Mindig nézzük meg az albérletet személyesen!
  • Próbáljunk meg minél több részletről megbizonyosodni az ingatlannal kapcsolatban!

 További hasznos információk: http://www.hirado.hu/2016/06/20/vigyazat-csalok-a-lakaspiacon/

 

forrásanyag: