Termékvisszahívás: Vegyük komolyan!

termekvisszahivas2.jpg

A napokban két tragédia is történt határainkon túl, mely ráirányította a figyelmet a termékvisszahívás intézményére és annak fontosságára.

Június 10-én értesülhettünk róla, hogy egy angol férfinak kigyulladt az autója, megmenekült, hazament és otthon várta a levél, hogy vigye el szervizbe a kocsiját, mert az bármikor kigyulladhat 

Damien Fisher a kocsijában üldögélt, amikor megérezte a légkondiból áramló füstszagot. Az angol férfi gyorsan kipattant az autóból, hogy kívülről nézzen rá, mi lehet a gondja a kocsinak. Aztán az autó hirtelen lángra kapott és pillanatok alatt teljesen kiégett. Mire a kiérkező tűzoltók eloltották a lángokat, a kocsiból csak egy használhatatlan, kormos fémgombóc maradt.

A pórul járt sofőr az eset után hazament, otthonában várta a levél, amit a kocsit gyártó Vauxhall küldött neki. A gyártó arra kérte a kocsi tulajdonosát, hogy vigye be a márkaszervizbe a kocsit, mert az egy gyári hiba miatt lehet, hogy kigyullad.

A londoni tűzoltók májusban adtak ki egy közleményt, amely szerint 2013 óta 120 Vauxhall Zafira típusú autó gyulladt ki, a gyártó mégis csak most szánta el magát arra, hogy levélben értesítse a kocsitulajdonosokat, hogy vigyék el szervizbe a kocsikat.

Június 12-én sokkolta a világot, hogy mindössze 27 éves korában meghalt Anton Yelchin amerikai színész, akit saját autója gázolt halálra.

A jármű a meredek felhajtón gurult le, hozzászorítva a színészt egy tégla postaládához. Az autó üresben volt, a motor még járt, amikor a holttestre rátaláltak. Sokan úgy vélik, a kocsi egy tervezési hiba miatt gázolta halálra a színészt.

Anton Yelchin gépjárműjének típusából sokat visszahívtak korábban a váltó hibája miatt, az ugyanis sok esetben nem maradt abban a pozícióban, amibe a vezető helyezte. Az Egyesült Államokban rengeteg balesetet vezetnek vissza erre a hibára, amelyek a 2012 és 2015 között gyártott terepjáróknál jöttek elő. Egyelőre nem hozták nyilvánosságra a színész autójának pontos típusát, ezért nem lehetünk biztosak abban, hogy műszaki hibás volt, de a baleset furcsa körülményei okot adnak a feltételezésre - írja a Daily Mail.

De mi is az az önkéntes termékvisszahívás? És miért kell odafigyelnünk a sajtóban megjelenő ilyen hírekre? Megtudható ebből a blog cikkünkből: http://fogyasztovedelmi.blog.hu/2016/06/15/termekvisszahivas

 

 

 

 

 

Forrásanyag: http://index.hu/mindekozben/poszt/2016/06/10/az_angol_ferfi_akinek_langra_kapott_az_autoja/

http://www.life.hu/news/20160621-muszaki-hiba-okozta-a-star-trek-sztarjanak-anton-yelchinnek-halalat-lehet-hogy-kocsijanak-valtoja.html