Fagyasztott zöldségek – lefagyó vásárlói mosolyok?

brokkoli_980x480.jpg

A napokban a Tékozló Homár fogyasztóvédelmi bloghoz fordult az a panaszos, aki 450 grammos fagyasztott brokkolit vásárolt, ami kiolvasztás után 273 gramm zöldséget eredményezett. Hasonló panaszok előfordultak már a hatóság gyakorlatában pl. fagyasztott halak vásárlása esetén is. Valóban fogyasztói megkárosítás áldozata ilyenkor a vásárló?

A halászati termékek tartósításának egyik megszokott eljárása a glazúrozás, vagyis a gyártó egy jégréteget képez a hal felületén, annak érdekében, hogy meggátolja a halhús levegővel való érintkezését, és ezáltal annak avasodását. Kiolvasztást követően a fagyasztott termék értelemszerűen veszít súlyából, ezért a tényleges tömeg feltüntetése is indokolt, melyre vonatkozóan a jogszabályok is tartalmaznak konkrét előírásokat.   

Amennyiben egy szilárd élelmiszert folyadékközegben hoznak forgalomba, a jelölésen fel kell tüntetni az élelmiszer töltő tömegét is. Fényezőanyaggal bevont élelmiszer esetében az élelmiszer nettó tömegeként a fényezőanyag nélküli tömeget kell megadni.

„Folyadékközeg” az alábbi termékek egyike, esetleg e termékek keveréke, akár fagyasztott vagy gyorsfagyasztott állapotban is, feltéve, hogy a folyadék nem alapvető összetevője a készítménynek, és így nem meghatározó tényező a vásárláskor: víz, sók vizes oldatai, sós víz, étkezési savak vizes oldatai, ecet, cukorfélék vizes oldatai, más édesítő anyagok vizes oldatai, gyümölcsök vagy zöldségek esetében gyümölcsök vagy zöldségek leve.

Ez annyit jelent, hogy a fagyasztott élelmiszerek esetében megengedett, hogy a vízzel (jéggel) együtt kerüljön feltüntetésre a tömeg, azonban a kiengedést követő nettó tömeget is meg kell adni a csomagoláson. A brokkolival kapcsolatos panasz kapcsán a fogyasztó nem adott információt arról, hogy a termék csomagolásán szerepelt-e a nettó tömeg.

Amennyiben ugyanis a feltüntetett - kiengedést követő - nettó tömeghez képest a termék tényleges súlya kevesebb, úgy valóban felmerülhet a fogyasztók megtévesztésének lehetősége, mely a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény (továbbiakban: Fttv.) alapján vizsgálható.   

Az Fttv. (fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény) 6. § (1) bekezdés b) pont bb) alpontja szerint megtévesztő az a kereskedelmi gyakorlat, amely valótlan információt tartalmaz, vagy valós tényt - figyelemmel megjelenésének valamennyi körülményére - olyan módon jelenít meg, hogy megtévesztő, vagy alkalmas arra, hogy megtévessze a fogyasztót az áru lényeges jellemzői, így különösen mennyisége tekintetében, és ezáltal a fogyasztót olyan ügyleti döntés meghozatalára készteti, amelyet egyébként nem hozott volna meg.

A feltüntetett tömeghez képest kisebb súlyú termékekkel összefüggő bejelentéseket a fogyasztóvédelmi hatóság minden esetben kivizsgálja, amennyiben eljárása során hiányosságot állapít meg, úgy – a fogyasztóvédelmi törvényben meghatározottak szerint – szankcionálja az esetleges jogsértést.

Jelen esetben azt tanácsolnák a fogyasztónak, hogy panaszát a gyártó felé közvetlenül jelezze, mivel lehetséges, hogy töltési technikai hiba lépett fel az adott tételsor vonatkozásában, így a gyártó ellenőrzést végezhet a kifogásolt termék esetében, s szükség esetén önként megteheti a megfelelő lépéseket. Ha pedig hatósági eljárást szeretne indítani az ügyfél, azt a lakóhelye szerint illetékes, fogyasztóvédelmi hatáskörben elsőfokon eljáró Kormányhivatalnál teheti meg.