Azoszínezék mindennapi tárgyainkban?

Veszélyeztetheti vajon egészségünket?

azoszinezek.JPG

Az azoszínezékek olyan – textília és bőr festésére alkalmas – színezékek, amelyek egy vagy több azocsoportot tartalmaznak. Az azo megnevezés „kettős nitrogénatom kötést” jelent, ami ezeket a színezékeket kémiailag meghatározza. Az azoszínezékek kiváló színstabilitással rendelkeznek és nagyon sokféleképpen keverhetőek. A kívánt színárnyalatot pontosan be lehet állítani velük.

De miért érdekelje a fogyasztót az, hogy mivel festették feketére a pólót, vagy pirosra a bulizós parókát? Azért nem árt vigyázni! Már vásárláskor látható, hogy egy anyag erősen fog-e, vagy sem. Kattintson a továbbiakért.

Az azoszínezékek szintetikus úton történő előállítása a 19. század végén kezdődött meg, leváltva ezzel a tradícionális növényi festékeket. Évek múlva azonban kiderült, hogy egyes azoszínezékek, melyek adott körülmények között bizonyos arilaminokat bocsáthatnak ki, az egészségre ártalmas, mindenekelőtt rákkeltő kockázatúak lehetnek. Olyanok is találhatóak közöttük, amelyek mutagénnek, vagyis szaporodást károsítónak minősülnek.

Le kell szögezni azonban, hogy nem minden azoszínezék veszélyes. Az azoszínezékkel kezelt termék - amennyiben káros aromás main szabadul fel belőle - bőrrel érintkezve kockázatot jelent a fogyasztó egészségére.

A vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról szóló 907/2006/EK rendelet (REACH) szabályozza többek között a veszélyes azoszínezékek felhasználását, valamint az ezekkel kezelt áruk forgalomba hozatalát is.

Azok az azoszínezékek, amelyek esetében a vizsgálati módszer szerint egy vagy több azocsoport reduktív lehasadása által a késztermékekbe vagy azok festett részeibe egy vagy több, a függelékben felsorolt aromás amin szabadul fel kimutatható koncentrációban, azaz 30 ppm felett, nem használhatók fel olyan textil- vagy bőrtermékekben, amelyek közvetlenül és tartósan érintkeznek az emberi bőrrel vagy szájüreggel, mint például:

  • ruházati cikkek, ágynemű, törülközők, póthajak, parókák, kalapok, pelenkák és egyéb egészségügyi cikkek, hálózsákok,
  • cipők, kesztyűk, karóraszíjak, kézitáskák, pénztárcák/levéltárcák, aktatáskák, székhuzatok, nyakban viselt erszények,
  • textil- vagy bőrjátékok, valamint textil vagy bőr ruhadarabokat viselő játékok,
  • a végfelhasználó általi használatra szánt fonalak és szövetek.

Veszélyes azoszínezékeket Európában már nem gyártanak, de ázsiai és afrikai gyártók termékpalettájában, így az onnan importált textil-és bőrárukban még előfordulnak.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság folyamatosan, évenként ellenőrzi a ruházati termékeket, kiemelt figyelmet fordítva azok biztonságára.

A tapasztalatok egyébként azt mutatják, hogy a természetes szálból készült termékeknél (pamut, viszkóz) elsősorban a fekete, középkék és bordó, a poliészter alapanyagú kelméknél a fekete, narancs és sötétbarna, míg a poliamidból készült ruháknál elsősorban a piros és bordó színűeknél fordultak elő tiltott azoszínezékek.

oko-tex_logo.jpg

Amennyiben vigyázni akarunk az egészségünkre, célszerű a vásárláskor tudatosan olyan termékeket keresni, amelyek káros, veszélyes anyagot nem tartalmaznak. Ezeket a holmikat megkülönböztető ÖKO-TEX címkével és „Bizalom a textíliában – Ártalmas kísérőanyagokra vizsgált" felirattal látják el. Az ÖKO-TEX rendszerben az egyes káros anyagok, vegyületek nem, vagy csak szigorú határértékek betartásával lehetnek jelen a termékekben.

De általánosságban elmondható, hogy az elmúlt években végzett piacfelügyeleti vizsgálataink során nem leltünk fel olyan terméket (ruházatot, ágyneműt, alsóneműt, zoknit stb.), mely az egészségre káros mértékben tartalmazott volna azoszínezéket, így álláspontunk szerint nincs ok az aggodalomra.

Az azoszínezékkel kezelt anyag akkor jelenthet csak minimális problémát, ha olyan helyen érintkezik a testtel (hosszan, folyamatosan, visszatérően), ahol az izzadság miatt a festékanyagok jobban kioldódhatnak, illetve a bőrfelületen keresztül jobban felszívódhatnak.

Ez megelőzhető például azzal, ha az olyan festett ruhaneműk, ágyneműk esetében, melyek már szemmel láthatólag is eresztik színűket, az első használat előtt (akár ecetes öblítéssel) tisztító mosást végeznek, hogy a felesleges festékanyagok távozhassanak a termékből.

Lehetséges, hogy a kínai termékek olcsóbbak, azonban minőségük sok esetben megkérdőjelezhető, így azért érdemes megfontolni, hogy szaküzletben, nagyobb áruházakban vásároljanak, ahol például blokkot is kapnak a vásárlásról és esetleges szavatossági problémájukat van hová jelezni, míg a piaci kereskedők általában számlát nem adnak, szavatossági felelősséget nem vállalnak a termékek kapcsán.

Az azoszínezékkel kezelt termékekről szóló vizsgálati jelentéseinket, cikkeinket megtalálhatja honlapunkon: http://www.nfh.hu/search/node/azosz%C3%ADnez%C3%A9k

 

Kép forrása ezen a linken.