Diabétesszel élők figyelem! Változások lesznek a diétás termékek jelölésébe!

diabetikus.jpg

Ezidáig kizárólag hazánkban létezett az élelmiszerek „diabetikus” felirattal, ill. narancssárga pöttyel való megjelölése, amelyet 2016. július 20-tól – egy EU-s rendelkezés egységesítési szándéka folytán - Magyarországon megszüntetnek. A változás a fogyasztók számára kihívást jelent, hiszen az ezen időpont után gyártott termékek esetében csak az élelmiszercímkén feltüntetett részletes adatokból tájékozódhatnak.

A változás a gyártókat és a vásárlókat, köztük több százezer cukorbeteget is érinti, ezért különösen fontos felhívni a fogyasztók figyelmét, hogy ne megszokásból vásároljanak, hanem fokozottan figyeljék az élelmiszer címkézésében feltüntetett információkat.

A csecsemők és kisgyermekek számára készült, a speciális gyógyászati célra szánt, valamint a testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerekről szóló 609/2013/EU Európai Parlament és Tanács rendelet előírásait 2016. július 20-tól kell alkalmazni, mely rendelet teljes egészében kötelező és közvetlenül alkalmazandó valamennyi tagállamban.

A forgalomban lévő élelmiszerek kapcsán meghozott átmeneti rendelkezések szerint a rendeletnek nem, de a 2009/39/EK irányelvnek és adott esetben a 953/2009/EK rendeletnek, a 96/8/EK, az 1999/21/EK, a 2006/125/EK és a 2006/141/EK irányelvnek megfelelő, és 2016. július 20. előtt forgalomba hozott vagy felcímkézett élelmiszerek ezen élelmiszerek készleteinek erejéig továbbra is forgalmazhatók.

Ez az új, specifikus csoportoknak szánt élelmiszerekről szóló rendelet megszünteti a különleges táplálkozási célú élelmiszer fogalmát, és új keretet hoz létre, amelynek általános rendelkezései csupán néhány jól ismert és pontosan meghatározott olyan élelmiszer-kategóriára vonatkoznak, amelyek nélkülözhetetlenek bizonyos élettani állapotok esetén és/vagy elengedhetetlenek a lakosság egyes jól meghatározott, veszélyeztetett csoportjainál a táplálkozási igény kielégítéséhez.

energiaszegeny2.jpg

A rendelet az alábbi élelmiszer-kategóriák tekintetében állapít meg általánosságban összetételi és tájékoztatási követelményeket:

  • anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszerek;
  • feldolgozott gabonaalapú élelmiszerek és bébiételek;
  • speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek;
  • testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerek


A cukorbetegek július 20-a után a tápértékjelölésből és bizonyos tápanyag-összetételre vonatkozó állításokból (pl. alacsony cukortartalmú, cukormentes, hozzáadott cukrot nem tartalmaz) tájékozódhatnak majd egy adott élelmiszer szénhidrát- és cukortartalmáról. Az ezzel kapcsolatos szabályozást pl. a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EU Európai Parlament és Tanács rendelete, valamint az élelmiszerekkel kapcsolatos, tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokról szóló 1924/2006/EK rendelet tartalmazza.

A kötelező tápértékjelölésnek a következőket kell tartalmaznia: energiatartalom és zsír- és telítettzsírsav-tartalom, szénhidráttartalom, cukortartalom, fehérjetartalom, valamint sótartalom.

energiamentes_1.jpg

Az engedélyezett tápanyag-összetételre vonatkozó állítások pl:

  • ENERGIASZEGÉNY

Az állítás, amely szerint az élelmiszer energiaszegény, valamint a fogyasztó számára vélhetően ugyanezzel a jelentéssel bíró bármely állítás csak akkor alkalmazható, ha a termék energiatartalma nem haladja meg a 40 kcal (170 kJ)/100 g határértéket a szilárd anyagok esetében, vagy a 20 kcal (80 kJ)/100 ml határértéket a folyadékok esetében. Asztali édesítőszerek esetében a határérték 4 kcal (17 kJ)/adag, amely mennyiség 6 g szacharóz (körülbelül 1 teáskanál szacharóz) édesítő hatásának felel meg.

  • CSÖKKENTETT ENERGIATARTALMÚ

Az állítás, amely szerint az élelmiszer csökkentett energiatartalmú, valamint a fogyasztó számára vélhetően ugyanezzel a jelentéssel bíró bármely állítás csak akkor alkalmazható, ha az energiaérték legalább 30 %-kal csökkentett, azon tulajdonság(ok) feltüntetésével, amely(ek) által az élelmiszer teljes energiatartalma csökken.

  • ENERGIAMENTES

Az állítás, amely szerint az élelmiszer energiamentes, valamint a fogyasztó számára vélhetően ugyanezzel a jelentéssel bíró bármely állítás csak akkor alkalmazható, ha a termék energiatartalma nem haladja meg a 4 kcal (17 kJ)/100 g határértéket. Asztali édesítőszerek esetében a határérték 0,4 kcal (1,7 kJ)/adag, amely mennyiség 6 g szacharóz (körülbelül 1 teáskanál szacharóz) édesítő hatásának felel meg.

  • ALACSONY CUKORTARTALMÚ

Az állítás, amely szerint az élelmiszer alacsony cukortartalmú, valamint a fogyasztó számára vélhetően ugyanezzel a jelentéssel bíró bármely állítás csak akkor alkalmazható, ha a termék cukortartalma nem haladja meg az 5 g/100 g határértéket szilárd anyagok esetében, vagy a 2,5 g/100 ml határértéket folyadékok esetében.

  • CUKORMENTES

Az állítás, amely szerint az élelmiszer cukormentes, valamint a fogyasztó számára vélhetően ugyanezzel a jelentéssel bíró bármely állítás csak akkor alkalmazható, ha a termék cukortartalma nem haladja meg a 0,5 g/100 g, illetve a 0,5 g/100 ml határértéket.

  • HOZZÁADOTT CUKROT NEM TARTALMAZ

Az állítás, amely szerint az élelmiszer nem tartalmaz hozzáadott cukrot, valamint a fogyasztó számára vélhetően ugyanezzel a jelentéssel bíró bármely állítás csak akkor alkalmazható, ha a termék nem tartalmaz hozzáadott mono- vagy diszacharidokat vagy egyéb, az édesítő hatása miatt használt élelmiszert. Amennyiben az élelmiszer természetes módon tartalmaz cukrokat, a címkén a következő állítást kell szerepeltetni: „TERMÉSZETES MÓDON ELŐFORDULÓ CUKROKAT TARTALMAZ”.

A diabetikus élelmiszerekkel kapcsolatos nemzeti szabályozást jelenleg a különleges táplálkozási célú élelmiszerekről szóló 36/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet tartalmazza, mely a fenti EU-s rendelet hatályba lépésével várhatóan hatályon kívül helyezésre kerül.

 

Forrásanyag: http://www.egycseppfigyelem.hu/sajto
http://magyarhirlap.hu/cikk/54343/Megszunik_a_diabetikus_megjeloles,
kép forrása: http://instantkosar.hu/