Autó műszaki vizsgáztatása - hatósági áras, vagy nem?

muszaki_vizsga1.jpg

A közelmúltban több Hajdú-Bihar megyei fogyasztó is felvetette, hogy a különböző autós műszaki vizsgaállomásokon több ezer forinttal is eltérnek a vizsgadíjak, holott a vizsgának hatósági díjszabása van. Rákérdezéskor például arra hivatkoznak, hogy a különbözet az előzetes átvizsgálás árát tartalmazza. A válasz szempontjából azonban árnyalnunk kell a helyzetet azzal, hogy saját magunk visszük-e a vizsgaállomásra a gépjárművet, vagy szervizt bízunk meg vele. Illetve azt, hogy a vizsgaállomás szakszerviz is egyben.

Hatósági árak a vizsgáztatás kapcsán

A személygépkocsik vizsgáztatására vonatkozó, alkalmazható díjakról a közúti járművek forgalomba helyezésével és forgalomban tartásával, környezetvédelmi felülvizsgálatával és ellenőrzésével, továbbá a gépjárműfenntartó tevékenységgel kapcsolatos egyes közlekedési hatósági eljárások díjáról szóló 91/2004. (VI. 29.) GKM rendelet 1. számú melléklete szól. Vagyis a vizsgáztatás hatósági oldalának fix ára van.

Amennyiben az autó tulajdonosa úgy viszi el a vizsgaállomásra, vagy a szervizbe a gépkocsit, hogy az műszakilag teljesen megfelelő, tehát nem igényel semmilyen beavatkozást a vizsgára bocsátás előtt, úgy joggal számíthat arra, hogy a vizsgáztatás díja csak a GKM rendelet szerint előírt hatósági díjat fogja tartalmazni. Felelősséggel döntsünk azonban arról, hogy előtte nem vizsgáltatjuk át a járművet, mivel a vizsgáztatás során felmerülő problémákért ez esetben csak magunkat tehetjük felelőssé.

Ha a vizsgáztatással megbízott szerviz indokolatlan átvizsgálást, kéretlen szolgáltatást végez a vizsgára bocsátás előtt, úgy felmerülhet a tisztességtelen kereskedelmi magatartás gyanúja. Ennek kivizsgálása érdekében a fogyasztóvédelmi hatáskörben elsőfokon eljáró Kormányhivatalnál tehet panaszbejelentést.

Ugyanakkor azzal is számolnunk kell, hogy amennyiben a szerviz nem vizsgaállomás egyben, úgy a vizsgáztatás érdekében tett szolgáltatásának (kocsi oda és visszavitele, adminisztráció) díja van, mely pl. munkaóra díjban fejezhető ki.

Vizsgáztatás előtt

A vizsgáztatás előtt tehát érdemes előzetesen minden momentumról kifaggatni a szervizt, hogy milyen költségekkel jár a vizsgáztatás, előírt műszaki állapotú kocsi esetében is ragaszkodnak-e egy előzetes átvizsgáláshoz, annak mennyi az óradíja. A vállalkozás válasza tükrében módja van többfelől is árajánlatot kérnie, vagy a szerviz kihagyásával közvetlenül a vizsgaállomáson jelentkeznie gépkocsijával.

A személyautók műszaki vizsga előtti felkészítéséről részletesen olvashat pl. ebben a cikkben: http://www.biztoshely.hu/muszaki-vizsga.html.

 

 

 

forrásanyag: http://www.haon.hu/