Elkérheti-e a nevünket és a címünket a kereskedő?

penzvisszafizetesi_garancia.jpg

A napokban feltett kérdés szerint jogos-e az, ha a kereskedő a termék visszavitele kapcsán elkéri a vásárló nevét és címét?

A választ el kell különítenünk a szavatossági időszakban, minőségi kifogással érintett termék esetében, valamint a pozitív üzletpolitika kapcsán biztosított önkéntes csere, visszavétel kapcsán.

Pozitív üzletpolitika

Amennyiben a kereskedő pozitív üzletpolitikát folytatva meghatározott időn belül minőségi kifogás nélkül is kicseréli, visszavásárolja a terméket, annak feltételeit szabadon állapíthatja meg. Lehet például, hogy hírlevelei kiküldéséhez ilyen módon is gyűjt adatokat, akkor jár el azonban jogszerűen a kereskedő, ha a visszaváltás feltételeit a vásárlók számára előzetesen közzéteszi, hogy azt módja legyen megismerni a vásárolni szándékozónak. Ha az adatok megadása előzetesen megismerhető feltétele a visszaváltásnak, és az adatkezelés célja is ismert a vásárló előtt, úgy ez hatósági szempontból nem tekinthető aggályosnak.

15_napos_visszav.pngHa azonban nem szeretnénk megadni adatainkat, természetesen megtehetjük, ebben az esetben azonban a kereskedő valószínűleg nem fogja kedvezményes visszaváltás keretében a terméket visszavásárolni.

Ha feltételezi, hogy adatait jogosulatlanul, vagy nem előre közölt céllal kezelik, úgy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatalánál tehet bejelentést.

Minőségi kifogás kezelése


A rendes szavatossági időszakban, minőségi kifogással érintett termék esetében a szavatossági jogok érvényesítése keretében azért kérheti el a kereskedő személyes adatainkat (név, cím), mivel a minőségi kifogásról minden esetben jegyzőkönyvet kell felvenni, melyben a fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés keretében eladott dolgokra vonatkozó szavatossági és jótállási igények intézésének eljárási szabályairól szóló 19/2014. (IV. 29.) NGM rendelet előírásai alapján a kereskedőnek rögzítenie szükséges a fogyasztó nevét és címét is.

jegyzokonyv.jpg

A jegyzőkönyv tartalmát megismerheti innen:
http://www.nfh.hu/sites/default/files/jegyzokony_fogyasztoi_panaszrol_140521.pdf