Takarítószolgáltatot hívott? Vannak szavatossági jogai, ha minőségi kifogása van?

takaritas4.gif

1992-ben az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) meghirdette a takarítási világnapot. Jelszava: Gondolkodj világméretekben és cselekedj otthon! Az akció Ausztráliából indult, ahol 1989-től szervezik az országos nagytakarítás napját. A Takarítási Világnapot hivatalosan először 1992-ben hirdette meg az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP). A takarítási világnapon arra buzdítják a Föld lakóit, hogy tisztítsák meg, varázsolják élhetőbbé a környezetüket, és az eredményt lehetőleg hosszú távon őrizzék meg.  Magyarországon ezen a szeptemberi hétvégén a környezet megtisztítására hívják fel az emberek figyelmét.

De mire is figyeljünk akkor, ha nem saját magunk kívánjuk elvégezni ezt a sokszor nyűgös és időrabló házimunkát, hanem vállalkozást, takarító szolgálatot, vagy konkrét személyt szeretnénk ezzel a feladattal megbízni?

A szolgáltatás megrendelése előtt ...

Amennyiben takarító szolgáltatást veszünk igénybe, érdemes előre tudakozódni több vállalkozásnál is az irányadó árakról. Fontos tudni, hogy mi tartozik bele az árba, pl. nagytakarítás, melyben az ablakok pucolása is benne van, vagy csak tisztasági takarítás. A bútor mozgatása, függöny leszedése, mosása, illetve magasabb helyek takarítása benne van-e a díjban. Óradíjban, vagy négyzetméter árban számol a vállalkozás. Mi minősül extrának, külön díj fejében végzendő munkának? Pl. ilyen lehet a mosás, vasalás, sütőtisztítás, redőny, reluxa mosás, piperetakarítás.

A takarításhoz szükséges eszközöket és alapanyagokat a vállalkozó biztosítja-e, vagy nekünk kell gondoskodni róla?

takaritas1.jpg
A reklámozott árak nettó, vagy bruttó árak-e? Ha erre rákérdezünk, nem kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy a szolgáltatás elvégzését követően a vállalkozás nem ad számlát, arra való hivatkozással, hogy a tájékoztatása nettó árra vonatkozott. Amennyiben előleget fizet, mindenképpen kérjen arról is nyugtát.

Előzetesen tájékozódjon, hogy csak készpénzben, vagy banki átutalással is fizethet-e. Ez utóbbi esetben javasolt csak a szolgáltatás elvégzését követően teljesíteni a kifizetést, hacsak ezzel ellentétes feltételt a vállalkozás nem szab.

Nem árt tisztázni előzetesen, hogy a vállalkozás kártérítési felelősséget vállal-e (pl. honlapján az általános szerződési feltételek között szerepel-e)? Amennyiben előzetesen időpontot foglal, lemondása esetén köt-e valamilyen feltételt a vállalkozás (pl. bánatpénz a meghiúsulás miatt).

takaritas5.gif

A szolgáltatás elvégzése után ...

Természetesen ezen szolgáltatással kapcsolatban is vannak szavatossági jogaink. Amennyiben a vállalkozás a rábízott feladatot nem megfelelő minőségben végezte el, azt még az ellenérték kifizetése előtt jelezzük, amennyiben az elvégzett munka minősége javítással orvosolható, azt még a szakember távozása előtt kérje teljesíteni.

Ha a szolgáltatás minősége olyan mértékben kifogásolható, mely azonnal nem javítható, úgy a szolgáltatás ellenértékének egy részét a megfelelő munka elvégzéséig visszatarthatja.

Ha a szerződésük szerint a munkát óradíjban fizeti, az elvégzett szolgáltatás minőségének javítására tett intézkedések idejére nem köteles szolgáltatási díjat fizetni.

Ha a vállalkozás a munka elvégzése közben kárt okozott, arról mindenképpen vegyenek fel közösen egy jegyzőkönyvet, amiben rögzítik a kár okozóját, a kár mértékét, és annak reparációjára tett javaslatot.

Mindenképpen kérjen számlát a munka elvégzését követően, mivel amennyiben a vállalkozó távozása után merülne fel minőségi kifogása, vagy kárigénye, azt csak a számla birtokában van jogi alapja követelnie.

A számlán szerepelnie kell a vállalkozás beazonosítható adatainak, valamint az elvégzett szolgáltatás megnevezésének és díjának.

Ha problémánk támad a vállalkozással, békéltető testületi eljárásban van mód a vita bíróságon kívüli rendezésére.

takaritas3.jpg

Ha meggondolná magát, és mégis Ön áll neki a lakás takarításának, érdemes a környezettudatos szempontokra is figyelnie: http://tudatosvasarlo.hu/cikk/tavaszi-nagytakaritas-%E2%80%A6-tisztitoszeres-szekrenyben

 

képek forrása:

  • www.evamagazin.hu,
  • http://desabafosdamula.blogs.sapo.pt,
  • http://giphy.com/gifs,
  • http://www.thriving-wives.com