Gondot okozhat egy mágneses játék? Sajnos igen.

magneses1.jpg

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szakemberei mágneses gyerekjátékokat vizsgáltak. Az ellenőrzések során azt vizsgálták, hogy a játékoknak van-e olyan kisméretű mágneses alkatrésze, amely lenyelhető, és a mágnes erőssége meghaladja a szabványban meghatározott határértéket. Az idei témavizsgálat során 30-féle termék mintavételezésére került sor, amelyből 8-féle termék nem felelt meg a követelményeknek. A kifogásolt termékek használata során fennáll a bélperforáció vagy a bélelzáródás kockázata.

Miért veszélyes a mágnes?

Gyermekjáték vásárlás során érdemes fokozottan körültekintően eljárni. Nem is gondolnánk, de például  egy nem megfelelő kialakítású mágneses darts akár halált is okozhat.

Azok a játékok, amelyek lenyelhető erős mágnest tartalmaznak, nagy veszélyt jelentenek a gyermekek számára. Egynél több mágnest vagy egy mágnest és egy mágnesezhető tárgyat (például vas vagy nikkel) lenyelve, ha ezek a belekben összetapadnak, és a bélfalakat maguk közé zárják, akkor bélelzáródást, vagy bélperforációt okozhatnak, amely súlyos, akár halálos kimenetelű is lehet.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a bélperforáció vagy -elzáródás felismerése könnyen téves lehet, mert sok gyermek csak influenzaszerű tüneteket mutat. A lenyelt mágnesek okozta tünetekről az origo.hu cikkében bővebben olvashat.

Tényleg valós ez a veszély?

A nemzetközi adatok szerint a legtöbb ilyen baleset a 10 hónapos és a 8 éves kor közötti gyermekekkel történik. Az esetek több mint 80 százalékában mágneses építőjáték-készletekben lévő erős mágnesek okozhatnak sérülést.

Egy egyesült államokbeli végzetes baleset mellett már 2006-ban világszerte tucatnyi esetet jelentettek, amelyekben gyermekek legalább két mágnest vagy egy mágnest és egy fémtárgyat nyeltek le, és ez komoly műtétet igényelt (a mágnesek egymáshoz tapadva az emésztőszervek zúzódását okozhatják). Százával érkeztek emellett a fogyasztói panaszok és a baleseti jelentések, valamint számos RAPEX-bejelentés is történt a mágneses játékokra vonatkozó intézkedések kapcsán.

magneses2.jpg

Számos esetben sebészeti beavatkozással lehet csak a mágneseket a bélrendszerből eltávolítani. A magyarországi gyermekkórházakban is találkoztak már hasonló esettel. Ne gondolja azonban azt, hogy nagyobb gyermeke nincs veszélyben, hiszen a mágneses nyelvpiercingek elterjedésével sajnos a fiatalokat is érheti baleset, melyet ez a cikk is tanúsít, vagy akár itt is olvashat róla.

Nagyon fontos szabály ezeknél a termékeknél, hogy a mágnesek a játékra megfelelően legyenek rögzítve – azaz ne lehessen azokat könnyen leszedni.

A játékokra szerelt mágnesekre speciális szabály vonatkozik. Fontos követelmény, például hogy nem lehetnek az előírtnál erősebbek. (az úgynevezett fluxusindex maximum 50 kG2mm2 lehet). A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a baleseteket olyan mágnesek okozták, amelyek az előírtnál erősebbek voltak.

Az idei vizsgálat eredményei

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriumában vizsgálta a termékkört, és a vizsgált 30 játékból 8 esetben (27%) állapított meg nem megfelelőséget.

Az idei vizsgálatban a nem megfelelő játékok körét jellemzően a darts és a horgászkészletek alkotják.

A darts esetében a veszély abban áll, hogy a táblához való tapadást biztosító erős mágnesnek vagy mágnest tartalmazó fejnek a nyílhoz való rögzítettsége nem megfelelő, ezért azt a gyermek könnyűszerrel eltávolíthatja, és ezek méretüknél fogva lenyelhetőek. A mostani témavizsgálat során talált ilyen játékok egyike sem elégítette ki a követelményeket, azok mágneses erőssége körülbelül hétszerese volt a megengedett értéknek.

A horgászkészleteknél szintén a nem megfelelő rögzítés okozza a veszélyt. Az előírt terhelés hatására hatféle játékból négynél a mágneses fej leszakad a horgászbotról, ezek a mágneses fejek méretük alapján szintén lenyelhetőek. Ezeknél a játékoknál a mágneses erősség egy esetben a megengedett érték több mint másfélszerese, a többi esetben körülbelül háromszorosa volt.

A fentieken kívül egy napelemes billegő virág sem felelt meg az elvárható feltételeknek.  A játék az ejtővizsgálat során eltört, így hozzáférhetővé vált  a benne lévő lenyelhető méretű mágnes, amelynek a mágneses erőssége a megengedett érték közel másfélszerese volt, tehát a fentiekhez hasonlóan a korábban részletezett veszélyt hordozza magában

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szükségesnek tartja a következő években is a rendszeres, átfogó ellenőrzéseket, és termékbiztonsági vizsgálatokat, hogy a veszélyes termékeket a forgalomból való kíszűrésének érdekében.

A vizsgált termékek listája itt található.

A mágnesek kezeléséről, használatával kapcsolatos tudnivalókról bővebben ebben a cikkben olvashat.

 


Amennyiben veszélyes terméket vásárolt, vagy úgy véli, hogy az Ön által használt termék termékbiztonsági szempontból veszélyes lehet, módjában áll azt jeleznie a fogyasztóvédelmi hatóság felé.  >>>  http://www.nfh.hu/node/4446