Mi is az a wangiri? A bamgiri? És kik azok a scammerek? Okostelefonnal bánjunk okosan

Ne hívja vissza a gyanús külföldi számot, ha nem akar ráfizetni!

comoros_288x288_hu.png

A napokban megszaporodtak a Comore-szigeteki hívások, csak senki nem tudja elcsípni a telefonálót. Ezért mindenki visszahívja az ismeretlent, utána pedig fizet. A Délmagyar írta meg, milyen trükkös csalásról van szó. Az elmúlt napokban szolgáltatótól függetlenül sok ember kapott kéretlen hívást a +269-es előhívóról.

A Magyar Telekom kommunikációs igazgatósága meg is nevezte a csalástípust: wangiri. One ring and cut. Egyszer csenget, azután bontja a vonalat. Ez a mézesmadzag, ami után a kíváncsi lélek könnyen ráveszi a gondolkodó embert, hogy az ismeretlen számot visszahívja: ki a fene akar engem utolérni külföldről? Ne hívja vissza a gyanús számot, ha nem akar emelt díjat fizetni!

Mi az a wangiri?

Wangiri (szó szerint: egy csörgés és leteszik) egy Japánból eredő telefonos csalási módszer. A csalást számítógépes tárcsázással végzik, nagy mennyiségű mobil telefonszámon, véletlenszerű sorrendben. A telefonszámok nem fogadott hívásnak tűnnek a címzett telefonján. Azt elhitetve ezáltal, hogy egy valódi telefonszám volt, csak megszakadt a vonal, ezzel rávéve a kíváncsi felhasználókat a visszahívásra. A telefonszámok általában emelt díjasak, vagy reklám üzenetet tartalmaznak.

A csalás egy másik fajtája Szingapúrban tűnt fel először, ahol az ügyfél azért kapott magas számlát, mert visszahívott egy külföldi telefonszámot, melynek során csak egy robot hang volt hallható, ami BAM hangot jelzett. Ezt a fajta csalást Bamgirinek hívják. 

Wangiri ellen védekezhetünk?

  • Minden esetben, ha ismeretlen, külföldi hívószámot jelez ki a telefonjuk, ne vegyék fel, először ellenőrizzék azt.
  • Az interneten fellelhető adatbázisokban szerepelnek a már regisztrált veszélyes számok, de egy internetes kereséssel vagy akár a telefonos tudakozóból az is könnyen kideríthető, hogy melyik országból érkezett a hívás. (pl. http://www.honnanhivtak.info/)
  • Ha a telefontulajdonost olyan országból keresték, ahol nem él ismerőse vagy rokona, és nem vár más hívást sem külföldről, a legbiztonságosabb, ha nem hívja vissza a számot.
  • Ha az előfizető mégis a megszokottnál sokkal magasabb számlát kap, először a szolgáltatójához kell fordulnia.
  • Ha az ügyfél a panaszvizsgálat eredményét nem fogadja el vagy az nem zárul le határidőre (amely 30 nap), abban az esetben az NMMHH-hoz (www.nmhh.hu) fordulhat panaszával.
  • Az ismeretlen előhívószámokról érkező külföldi hívások egyedileg és csoportosan is letilthatóak. Az egyedi hívószámok letiltását az ügyfél a saját telefonján a Beállítások menüpontban teheti meg, a csoportos előhívószám-letiltást pedig a szolgáltató ügyfélszolgálatán kell kérnie.

 

Pár szó a scammerekről

Sokszor hallani róla, mennyi veszély leselkedik a számítógépes felhasználókra, de ennél kevesebb szó esik arról, hogyan verhetnek át bennünket telefonon keresztül.

Léteznek olyan rossz szándékú hívások, melyek célja, hogy ha a hívott fél felveszi a telefont, a lehető legtöbb adatot emeljék el az okostelefonról vagy más készülékéről. Fel tudják törni az e-mail fiókot, ellophatják a közösségi oldalak jelszavait, sőt, még a bankszámla adatait is.

Ezekről a számokról úgynevezett scammerek, vagyis csalók telefonálnak, és nem ritkán az éjszaka közepén csörög a telefon. Azonban nem csak hívást, de veszélyes sms-t is kaphatunk.

Lehetőségeink hasonlóak, mint a wangiri esetében. A +382, és a +235 előhívószám gyakori ez esetben.

Honnan tudjuk, mivel állunk szemben?

Míg a wangiri esetében a hívó fél csak egy pillanatra csöngeti meg a telefont, mert célja, hogy inkább visszahívjuk, ezáltal a hívás díjából is is részesül, addig a scammer inkább vagy kitartóan csenget, így végül felvesszük a telefont, vagy pl. olyan tartalmú sms-t küld, hogy "Sürgős, hívj", s célja elsősorban adataink megszerzése, mint pl. bankkártyánk adatai, Google Accountunk, vagy Apple ID azonosítónk.

 

Forrásanyagok és további információk: