Borostyán nyaklánc fogfájás ellen?

Találhat biztonságosabb módszereket is gyermekének!

1466462_orig.jpg

A 3 év alatti korosztály számára készített borostyán gyermeknyakláncok az utóbbi években jelentek meg az uniós piacon. E termékek ékszernek minősülnek és az általános termékbiztonsági szabályozás alá tartoznak.

Figyelembe véve a kisgyermekek élettani tulajdonságait, szokásait, azt ahogyan e termékeket használják, a termék biztonságával kapcsolatosan komoly aggályok merültek fel.

A nyaklánc szemei a használat során leválhatnak, eltörhetnek, amely a laboratóriumi húzó- és ütővizsgálatok során több esetben is megállapítást nyert. A biztonságosnak tűnő csomózás ellenére maximum egy szem „tud leesni” a láncról. A kisgyermek ettől az egy szemtől is megfulladhat, ha azt a szájába veszi és véletlenül belélegzi.

A fulladásveszélyen kívül a fojtásveszéllyel is számolnunk kell. A szóban forgó láncok hossza 35-36 cm, ez a hossz elegendő ahhoz, hogy a lánc beakadjon valamibe, a gyermek eleshet, eldőlhet, vagy más okból a lánc megszorulhat a nyakán és mivel a kisgyermekek légcsöve puhább, már kis erőhatás is megfojthatja.

Fentiek alapján a hatóság a termék által jelentett veszélyt súlyos kockázatúnak tartja.

borostyanlanc.jpg

A fojtási és fulladási veszély miatt az elmúlt években Franciaországban, Spanyolországban, az Egyesült Királyságban és Luxemburgban már több ilyen típusú terméket visszahívtak. (Ilyen visszahívással kapcsolatos „Gyakran ismételt kérdéseket” találhat angolul ezen a linken: vagy cikket itt.

Az Európai Unión belüli visszahívásokról bővebbet az alábbi weboldalon olvashat:

http://ec.europa.eu/consumers/dyna/rapex/rapex_archives_en.cfmn

(Category: Jewellery, Product: Amber baby necklace)

 

Az elmúlt időszakban a fogyasztóvédelmi hatóság több ilyen típusú termék forgalmazását tiltotta meg, melyet honlapunkon is megtalálhat:

 

viewdok_727777227_p1302886.JPGviewdok_-349072256_p1282880.JPG

A borostyán nyaklánc termékbiztonsági kockázatain felül annak élettani hatásai sem igazoltak. Ezzel kapcsolatos tévhiteket eloszlató cikket olvashat dr. Csupor Dezső gyógyszerész, egyetemi adjunktus és dr. Novák Hunor gyermekgyógyász által közösen jegyzett írásban ezen az oldalon:

Kapcsolódó rádióinterjú ezen a linken hallgatható meg, a FEM3 Café adása itt nézhető meg.

borostyan_babalanc_1_width.jpg

Fogyasztóvédelmi szempontból az tanácsolható a szülőknek, hogy a fogzás okozta fájdalmak, ingerlékenység megszüntetésére más módszereket válasszanak (pl. a baba ínyének masszírozása, hűtött rágóka, tiszta kendő – amit a baba rágcsálhat).

Amennyiben mégis ragaszkodnak a borostyán nyaklánc használatához, javasoljuk az alábbi figyelmeztetések betartását:

  • Ne hagyja a gyermeket felügyelet nélkül a nyaklánc használata során
  • A baba éjszakai, és napközbeni alvásakor távolítsa el a nyakláncot a nyakáról, kezéről.
  • Lenyelés gyanúja esetén azonnal forduljon orvoshoz.
  • Játszótéren távolítsa el a nyakláncot a babáról!
  • Amennyiben a nyaklánc (akár egyik gyöngye is) törött, ne használja többé.
  • Az egyenként csomózott szemek sem jelentenek garanciát arra, hogy akár egyetlen gyöngy lenyelése is nem okozhatna sérülést. Ezért számolja meg a nyakláncon lévő szemeket, és esetleges elszakadáskor ismét, hogy nem nyelte-e le a gyermek az egyik gyöngyöt.